About

About me:

My name is Dennis van de Water and I’m a freelance photographer living in Amsterdam, the Netherlands.

I was born in 1984 in Leiden where I graduated from grammar school in 2002.

After a sabbatical year in Austria as snowsports teacher I started the study Medical Natural Sciences in 2003 in Amsterdam and graduated in the field of  Medical Physiology in 2011.

When I finished my study I took some time off and took up my other hobby, photography. When I sold my first photos on the internet through microstock websites in 2012, I got really excited and started working fulltime on my photography and that is what I’m still doing today.

I have learned everything I know by looking at other photographers, photography websites and magazines (i.e. zoom.nl), trial and error, youtube tutorials and more, and perfected my skills and equipment over the years.

My subjects of choice are: Landscapes, cityscapes, nature, travel, nightscapes, animals/macro and time lapse.

Over the years I have developed a large skillset in terms of editing, which in my opinion makes up for at least half the final image. Simple editing like contrast and colors are understood, but also more difficult editing like i.e. HDR, panoramas and image stacking.

What’s in my bag:

Other sites and work:


Background

History of my photography (dutch)

In 2008 kocht ik mijn eerste spiegelreflexcamera, een Olympus e-510. Mijn grootste redenen om voor de Olympus te kiezen waren dat het ten eerste zo’n beetje de kleinste DSLR was die toen bestond en ten tweede omdat mijn beste vriend de e-420 had.

Maar laten we bij het begin beginnen…

Vroeger, toen we allemaal nog jong waren, vond ik het leuk om te filmen op vakantie. Vooral tijdens de wintersport was het groot feest, met de handycam. Mijn eerste video van enige betekenis die ik me kan herinneren was van de wintersport in 2001. Toen we thuis kwamen hebben we met 2 VHS spelers, een discman, een mengpaneel en een microfoon een fantastische compilatie in elkaar gedraaid met de pauze en play knoppen op de muziek van the offspring en u2. Groot succes was het resultaat (eigen mening). In de jaren die volgden zouden de camera’s, de vakanties, de (computer)bewerkingen en zelfs de resultaten een enorme vlucht nemen en ging er inmiddels ook veel tijd in zitten om alles in elkaar te knutselen.

Maar laten we niet te ver afdwalen en ons focussen op het onderwerp fotografie; wanneer is dat begonnen?

RickGreece

MENS foto van het jaar 2007

Inmiddels aangekomen in het jaar 2007 was ik in het bezit van een best wel redelijke JVC videocamera, welke ook de optie had om foto’s te maken. Heel grappig allemaal, maar behalve het winnen van ‘foto van het jaar’ bij de studievereniging (enkele jaren op rij(en enige kandidaat)), leek het kwalitatief gezien verder nergens op natuurlijk.

Het moment dat ik definitief meer wilde dan gewoon een snapshot,  kwam toen we op vakantie waren in Griekenland. Ik had ergens bovenaan een mooie baai een of andere distel gezien en wilde deze mooi scherp in beeld, met de baai onscherp in de achtergrond. Dit bleek onmogelijk met de (video)camera die ik toen had, want alles op de foto was scherp. Daardoor ben ik thuis op de computer gaan zoeken naar hoe dit nou wel precies moest en na het een en ander gelezen te hebben was de conclusie duidelijk: ik moest een DSLR hebben…

distel

‘Dé Distel’

Guatemala

Groots werk uit Guatemala

Mede omdat het filmen enorm veel tijd kostte in de nabewerking en omdat ik van mening was dat je met fotografie ‘veel meer kan’ dan met video, ben ik voor onze reis naar Guatemala en Mexico overgestapt naar de kleine Olympus en begonnen met fotografie. Dit leverde uiteraard direct zeer goed materiaal op.

Na enige tijd trouwe dienst en kwalitatief goede foto’s vond ik het tijd voor een upgrade naar een betere camera.  Voornaamste reden was dat ik tijdens de wintersport de sprongen goed vast wilde leggen, maar de burstrate van de e-510 was echt te laag. Omdat de stap naar een betere Olympus (de e3 volgens mij) gelijk zo groot was (dus duur) heb ik besloten om over te stappen naar een groter merk met meer keuze in objectieven. Nikon had gekund, maar helaas, mijn internetonderzoek kwam uit bij de Canon 7D incl 15-85mm objectief. Vlak voor de wintersport van 2011 had het gemak van een lichte camera plaats gemaakt voor kwaliteit. Met een foto uit deze serie werd ook de eerste fotowedstrijd gewonnen (National Geographic traveller)

JBW

National Geographic Traveller prijswinnaar

BW180

Met de 7D haalde ik wel het aantal frames wat ik wilde

Na het afronden van mijn studie Medische Natuur Wetenschappen in 2011 was ik even klaar met de wetenschappelijke wereld en heb ik voor onbepaalde tijd vrij genomen en mijn hobby fotografie opgepikt. Op een gegeven moment had ik best wel veel fotos, welke ik zelf natuurlijk prachtig vond, waar ik wat meer mee wilde doen.

Ik plaatste al foto’s op panoramio en zoom.nl, waar ik veel van geleerd heb, maar had gelezen dat je via zogenaamde stock-sites je foto’s ook kon verkopen om er zo wat mee te verdienen. Dat klonk natuurlijk fantastisch en zo belande ik bij istock en later shutterstock (en meer). Deze micro verkopen hebben zo aanstekelijk gewerkt dat ik momenteel nog steeds druk bezig ben om mijn database uit te breiden, voor een groot deel met reis foto’s.

Bangkok

Thailand, Bangkok – 2011

Buiten het reizen om was macro vroeger mijn favoriete onderwerp. Fantastisch om te zien hoe insecten er van dichtbij uitzien en wat voor andere werelden er bestaan. Omdat de lenzen zo duur zijn had ik in het begin nog een oude omgebouwde Canon lens van iemand via marktplaats voor 60 piek. Dit lensje deed prima dienst met rare instellingen en een zelfgemaakt flitskapje, totdat ik toch maar een 100mm 2.8L lens heb gekocht (ook via marktplaats) voor het echte werk.

Inmiddels zijn onderwerpen als landschappen, natuur, dieren, stadsgezichten en nachtfotografie toegevoegd aan het reizen en de macro, met technieken als panorama, HDR, lange sluitertijd, nabewerking en timelapse (toch wat video nog). Ook de inhoud van de tas is verder aangevuld met een Canon 100-400L en een Tokina 11-16mm, naast de  standaard accessoires zoals een statief, meerdere filters, flitser, reflectiescherm, remote etc. Volgende (hoog) op het lijstje is de 5D mark III…

In verband met de verkoop van foto’s heb ik tegenwoordig wel een lichte neiging om stock onderwerpen zoals stadsgezichten te schieten, maar ik doe wel alleen wat ik leuk vind, op mijn eigen manier. Maar zo heb ik bijvoorbeeld tegenwoordig dankzij mijn allerliefste vriendin ook een liefde ontwikkeld voor… varkens. Zij doet namelijk baanbrekend onderzoek in de genetica aan varkens en samen struinen we kinderboerderijen en dierentuinen af op zoek naar varkens. Niet direct voor haar onderzoek, eigenlijk meer omdat we het leuk vinden en de foto’s kunnen mooi gebruikt worden bij de artikelen en presentaties. Mooi toch! 🙂

Knorries

Knorrrrrrrrrr!

3 thoughts on “About

 1. Hey Dennis,
  Coole foto’s man, complimenten.
  Als collega zou ik jou een paar vragen willen stellen over stock fotografie.
  Ik zit er een tijdje aan te denken ook die richting op te gaan.
  Kunnen we misschien even bellen?
  Mijn nummer is 06-43026940
  Je kunt ook mijn website checken: http://www.fredvandiem.nl

 2. Beste Dennis,

  Wij hebben via werkaandemuur jouw foto ‘balkonnetjes in Lissabon’ (140 x 95 cm) gekocht. Wat een schitterende foto. Mijn vrouw Marleen en ik hebben onze eerste vakantie samen (in 1988) in Lissabon doorgebracht. Testcase of we met elkaar verder konden. Dat bleek het geval. Inmiddels 26 jaar getrouwd en nog steeds warme herinneringen aan Lissabon, die door jouw foto nog veel levendiger worden gehouden.
  Veel groeten,

  Rombout en Marleen Molenaar

  • Beste Rombout en Marleen,

   Superleuk om van jullie te horen en dat jullie blij zijn met de foto (en met elkaar ;)) Prachtige stad inderdaad.
   Veel plezier van de canvas en de komende 26 jaar!

   Mvg, Dennis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s